top of page

UUTISIA

Aiempia tapahtumia

Tälle sivulle on koottu vanhoilta nettisivuilta Ajankohtaista -osion kirjoitukset.

Ajankohtaisista asioista ja tapahtumista kerrotaan 2016 lähtien ensisijaisesti Kyläyhdistyksen Facebook-sivuilla.

* * * *

27.8.2015
Kyläyhdistyksen kesä 2015

13.6. pidettiin siivoustalkoot Vihtamon rannassa. Rannan nurmikko leikattiin, vessa siivottiin ja laiturin kunto tarkastettiin. Kuvia talkoista löytyy täältä!

5.7. kello 12 lähdimme kesäretkelle Hämeenkyröön, Heiskan kesäteatteriin. 45 lähtijää matkasivat Arvelan linja-autolla perille. Ennen teatteriesitystä ruokailtiin Heiskan pirtissä, ruoka oli hyvää! Kello 14 alkoi samassa pihapiirissä kesäteatterinäytelmä "Ikkunaprinsessa". Esitys sai paljon kiitosta, hieno musikaali ja hyvät näyttelijät. Kuvia kesäretkeltä löytyy täältä!

8.8. pidettiin Sankilan kartanon siivoustalkoot. Kartanon ikkunat ja lattiat pestiin kolmeen kertaan, kartanossa ei ollut asuttu yli 10 vuoteen ja sen kyllä huomasi. Kartanolla järjestetään kylätapahtuma 29.-30.8! Kuva talkoista täällä!

9.8. kello 10-12 järjestettiin mato-ongintakilpailut Rajasalmen sillan kupeessa. Kuvia tapahtumasta täällä! Alla Pirkkalaisessa julkaistu teksti:

MATO-ONGINTAKILPAILUT RAJASALMEN SILLAN KUPEESSA

Sankilan kyläyhdistys järjesti mato-ongintakilpailut viime sunnuntaina. Kilpailuun osallistui taas ennätysmäärä lapsia. Nuorin taisi olla nelivuotias. Perinteiset mato-ongintakilpailut, joka on ollut perinteinen jo monet vuosikymmenet vetävät muutakin väkeä kun kilpailuun osallistujia. Sankilan kylän väki kokoontuu tarinoimaan ja muistelemaan vuoden tapahtumia. Siellä muistellaan ja kerrotaan kylän tapahtumista ja ihmisistä. Ihmetellään missähän sekin ihminen on kun ei ole tapahtumassa mukana. Sitten iloitaan, kun saapuukin. Näin nytkin. Suurin puheenaihe oli Pekan ruismaa ja heinäpuuhat.  Kalasaalistakin odoteltiin.

Parituntinen kilpailu meni nopeasti. Sieltä alkoikin tulla jo kilpailijoita punnitukseen. Naisten sarjassa oli kaksi kilpailijaa. Marjo Wellingin kalasaalis oli päivän paras 937 g. Toisena Valerie Rolland 34 g. Miesten sarjan ykkönen oli Heikki Harkote 846 g, 2. Markus Kari 387 g, 3. Henry Kari 122 g. 4.Jussi Henttonen, 5 Matti Savilahti ja Heikki Leuku jäi saaliitta. Lasten sarjan ykkönen oli Topias Riuttamäki 151 g saaliilla ja 2. Lauri Henttonen 145 g, 3. Johannes Riuttamäki 111 g, 4. Nooa Tanila 51 g, 5. Inka Rintamäki 45 g, 6. Jami Kari 26 g ja Rintamäki Eemeli ja Tanilan Eemeli jäivät tällä kertaa ilman saalista.

Palkinnonjakotilaisuudessa kaikki saivat palkinnon. Arpajaiset oli ja renkaanheittokisassa syntyi kova kilpailu lopuksi. Isän ja pojan Markus Karin ja Henry Karin loppukilpailussa isä vei voiton kuudella renkaalla. Toiseksi tuli Topias Rintamäki viidellä renkaalla. Kiva tapahtuma. 

Seuraava Sankilan kylätapahtuma on kylämarkkinoineen 29.-30.8.2015 Sankilan kartanon pihapiirissä. Tervetuloa sinne.  

Raili Naskali, Sankilan kyläyhdistyksen puheenjohtaja

 

2.6.2015
Kirpputori ja myyntitapahtuma 17.5.2015

Kirkonkylän koulun urheilukentällä järjestettiin 17.5.2015 kirpputori ja myyntitapahtuma. Paikalle oli saapunut 14 myyjää, myös Sankilan kyläyhdistyksen buffetti palveli tapahtumakävijöitä. Kahvi, piirakka ja pulla tekivät hyvin kauppansa, makkaratkin loppuivat tunnissa! Ilma suosi tapahtumaa ja asiakkaitakin kävi mukavasti.

Katso kuvia tapahtumasta täällä!

 

2.6.2015
Siivouspäivä 5.5.2015

Kello 16 alkaen siivottiin kuorma-auton ja traktorin avulla Sankilan kylän asukkaiden kaikenlaisia romuja kaatopaikalle. Perinteisessä kevättapahtumassa oli mukana kiitettävästi talkoolaisia.

Kuvia siivouspäivästä täällä!

 

15.2.2015
Sankilan kylässä pääsee hiihtämään!

 

Pirkkalan kuntakeskuksesta johtaa kuntopolku, joka kulkee Pyhäjärven moottoriliikennetien alitse tunnelia myöten kohti metsää ja paikkaa, joka tunnetaan monella nimellä: Lastenojanvuori, Tanilanvuori ja Hyppyrimäki. Talvella Lastenojanvuorelle johtaa kaksi latua, jotka sitten yhtyvät yhdeksi tunnelin alkupäässä. Yksi latu lähtee Wellingin puutarhan maastosta. Latuja ylläpitää Pekka Naskali, joka usein nähdään aamuvarhaisella ja iltahämärässä hiihtolatujen teossa. Ladut ovat hyvässä kunnossa, kannattaa tulla hiihtämään!

Sunnuntaina pidettiin Sankilan kyläyhdistyksen perinteiset hiihtokilpailut täällä Wellingin puutarhan kupeessa. Laina -myrskystä huolimatta hiihtoväkeä alkoi kerääntyä jo hyvissä ajoin Wellingin entiseen puimalaan. Nuorimmat osallistujat olivat Sanna Welling ja Niko Pitkänen, jotka innokkaana odottelivat, että pääsivät kilpailemaan. Niko sijoittui ensimmäiseksi ja Sanna hyvänä kakkosena. He kilpailivat alle 8-vuotiaitten sarjassa. Yli 8-vuotiaitten sarjassa kilpailivat Katri Welling ja Ronja Viitamäki. Katri voitti Ronjan vähän yli minuutilla. Naisten sarjassa kilpaili Essi Pitkänen. Hän säntäsi ladulle ensimmäisenä ja saapui maaliin kohtuullisen tyytyväisen oloisena naisten sarjan voittajana.

Hiihtokilpailuun osallistujia oli kannustamassa isot kotijoukot. Hiihtokilpailujen jälkeen nautittiin kuumat mehut, kahvit, teet kera mokkapalojen ja pullanisun ja Metsänheimon Erkin paistamat grillimakkarat maistuivat kaikille. Lopuksi jaettiin palkinnot. Ensimmäisille annettiin oikein pokaalit ja kaikki saivat myös rintaan riipustettavat mitalit. Oli hieno katsella kuinka onnellisia lapset olivat. a parasta oli, kun Pentti Rantanen toi vanhoja osallistumisnumerolappuja, niitä oli mukava pitää rinnassa kilpailun jälkeenkin.

Hiihtoterveisin

Raili Naskali
Sankilan Kyläyhdistys ry

Railin ottamia kuvia löydät täältä!

 

2.12.2014
Kyläyhdistyksen 49 -vuotis Pikkujoulujuhla.

Perinteiseen kyläyhdistyksen pikkujouluun kerääntyi tänä vuonna noin kuusikymmentä osallistujaa, joista melkein puolet olivat lapsia. Tapahtuma on perheiden yhteinen joulujuhla ja samalla kiitosjuhla kyläyhdistyksen talkooväelle.

Kyläyhdistyksen näytelmäkerho esitti joulunäytelmän Omituinen joulupuu. Nuorin osallistuja oli kuusivuotias. Lapsilla oli tosi hauskaa olla esiintymässä. Nuorten tanssiesitys sai valtavat aplodit. Hahmon Erkki esitti kirjeen Markus sedälle. Kirje oli melkein 80-vuoden takaa. Hieno esitys. Musiikista, laulusta ja lasten tonttuesityksistä vastasi haitarinsoittaja Virpi Järvensivu.

Väliajalla juotiin joulukahvit sekä talkooväen leipomat hyvät toulutortut, kakut, piparit, mokkapalat ja kierrepitkot. Lapsille tarjottiin limpsaa. Lapsille oli myös ruletti. Kaikkien osallistujien kesken arvottiin Erkki Metsänheimon lahjoittama joulukori, jonka sai Anu Paavilainen. Arpajaiset järjestettiin, voittoja oli monia kymmeniä paketteja. Kaikkien arvan ostaneiden kesken arvottin Wigrenin 50,- euron lahjakortti, jonka voitti Lasse Pirkola.

Lopuksi tuli Joulupukki. Lapset tulivat kysymään minulta mistä joulupukki tulee, sanoin että Korvatunturilta. Kaikki saivat Joulupukilta joulupaketin. Lopuksi laulettiin yhteislauluna Maa on niin kaunis...

Oli mukava olla järjestämässä pikkujouluja, vaikka kyllä niiden järjestäminen työstä käy ja kova vastuu niiden onnistumisesta... Haluan kiittää kaikkia kyläläisiä yhteisestä vuodesta ja etenkin talkooväkeä.

Hyvää Itsenäisyyspäivää ja joulun odotusta kaikille!
Toivoo Raili Naskali, puheenjohtaja

Kuvia Pikkujouluista löydät täältä!

 

30.9.2014
23. Kylämarkkinat vietettiin 27.-28.9.2014 kauniissa syyssäässä.


Kylämarkkinoilla riitti lauantaina väkeä koko päivän ajan, sunnuntain ollessa hieman hiljasempi. Hernesoppa ja letut tekivät lauantaina tasaisesti kauppansa, kun taas sunnuntaina maistuivat pääasiassa letut. Lettuja menikin niin paljon kun kahdella pannulla kerkesi paistamaan.

Tarjoilut saivat yleisesti kiitosta markkinaväeltä. Kauppiaat ja asiakkaat olivat muutenkin tapahtumaan tyytyväisiä, paljon kyseltiin koska seuraavan kerran tällainen tapahtuma järjestetään. Kyläyhdistyksen pj Raili Naskali lupasi että ensi kuussa, kun ihmisillä on tilipäivä.

Kuvia markkinoilta löytyy täältä!

 

30.9.2014
Mato-ongintakipailut jälleen pidetty!

Mato-ongintakisat pidettiin Rajaniemen sillan kupeessa 10.8.2014.
Osallistuja oli runsaasti, yhteensä 19. Mukana oli varsinkin paljon nuoria.
Kyläyhdistyksellä oli kisoissa buffetti, renkaanheittoa ja arpamyyntiä.

Katso täältä kuvia kisoista!

 

16.7.2014
Kesäretkitunnelmia

Sankilan Kyläyhdistys oli 13.7.2014 katsomassa Kangasalan Kesäteatterissa "Aavan meren tuolla puolen" -teatteriesitystä. Näytös oli menestys, katsomo oli tupaten täynnä.

Teatteriesitys kuvaa 1960-lukua, joka oli suurten muutosten, oikeastaan murrosten vuosikymmen. Sota oli jäänyt taakse ja edellinen kymmenvuosikausi oli peittänyt alleen monet idullaan olleet yhteiskunnalliset ongelmat, kuten karjalaisväestön asuttamisen ja maaltapaon. Ihmiset muuttivat pohjoisesta ja Kainuusta etelän suuriin asutuskeskuksiin, muutamat kauemmaksikin. Ihmiset repäistiin irti sieltä, missä he olisivat elämänsä eläneet, jos olisivat saaneet työtä ja leipää.

Suuria tähtiä olivat Olavi Virta, Eino Grön, Laila Kinnunen ja Katri Helena, joka antoi puhelinlankojen laulaa. Kaiken kaikkiaan teatteriesitys oli 1960-luvun mukaansa tempaavan musiikin esitys.

Kuvia kesäretkeltä täällä!

 

15.05.2014
Siivoustalkootunnelmia

Toistakymmentä ihmistä oli talkootöissä, kun Sankilan Kyläyhdistys siivosi koko kylän kaikenlaisista romuista. Isolla kuorma-autolla ja isolla traktorilla kuljetimme jätteet kaatopaikalle.

Kun toiseksi viimeistä tietä mentiin tuli yllätys kaksi poliisiautoa ja yksi moottoripoliisi olivat pysähtyneen tien alkuun.  Vähän sitä ihmeteltiin, että mikä homma täällä on menossa. Hyvin päästiin heidät ohittamaan. Eivät kyselleet - vaan kerroin, että Sankilan Kyläyhdistys siivoaa Sankilan kylää. Kiitos talkoolaisille ja etenkin nuorille talkoolaisille.

KUVIA talkoista!

Raili Naskali
Kyläyhdistyksen puheenjohtaja

 

11.12.13
Kyläyhdistyksen pikkujoulut 7.12.2013

Sankilan Kyläyhdistyksen pikkujoulut pidettiin Pirkan Pirtillä 7.12.2013 klo 15.00.

Kyläyhdistyksen oman ohjelman lisäksi pikkujoulun juhlijoita viihdytti Tero Taikuri. Lisäksi kuultiin Kikan laulua, säestäjänään haitarinsoittaja Peltola. Väliajalla juotiin pulla-, torttu-, kakku- ja piparikahvit. Lopuksi saapui joulupukki paketteineen ilostuttamaan niin pieniä kuin isompiakin!

Katso tästä kuvia pikkujouluista!

 

16.9.13
Pirkkalan 22. Kylämarkkinat pidettiin 15.9.2013 kello 11-15 Etelärinteen tilalla.

Väkeä alkoi saapua markkinoille jo kello 10.30. Olin keittämässä 100 kupin kahvikeittimellä kahvia, kun väkeä alkoi saapumaan paikalle. Kiirutta piti, kun kahvitermari kiikutettiin äkkiä kyläyhdistyksen buffettiin. Liisa Riihitupa ja Raija Metsänheimo paistoivat kolme ämpärillistä lättyjä, jotka tekivät hyvin kauppansa. Anu Paavilainen oli kassana ja Erkki Metsänheimo hoiti perinteisesti makkaranpaiston. Anu Riuttamäki myi arpoja ja Lasse Pirkola hoiti ruletin. Jukka Riihitupa ohjasi liikennettä.

Väkeä markkinoilla oli koko tapahtuman ajan. Hyvä kyläyhdistyksen kangasmainos Ryttylänmäentien päässä veti kansaa torille. Monet tulivat kertomaan, että nähdessään hyvän mainoksen oli pakko tulla katsomaan mitä täällä on. Moni kehui paikkaa kauniiksi ja kylämarkkinatapahtumaa hienoksi tilaisuudeksi. Monet lupasivat tulla ensi vuonna uudestaan.

Järjestäjille tämä oli taas yksi hyvin onnistunut tapahtuma. Väkeä oli pitkin Pirkanmaata ja kauempaakin. Kirpputorilla kauppa kävi myös hyvin, Hahmon Erkin ja Railin puolukat ja leivonnaiset tekivät myös hyvin kauppansa. Paikallinen hunajantuottaja ja kukkakauppias olivat myös tyytyväisiä päivän myyntitulokseen.

Kiitokset talkooväelle ja markkinavieraille. Te teitte taas markkinoista ikimuistoisen tapahtuman. Kiitos kaikille!

Pirkkala 15.9.2013
Raili Naskali
puheenjohtaja

Kuvia tapahtumasta täällä!

 

12.8.13
Sankilan Kyläyhdistyksen mato-ongintakilpailut 11.8.2013 klo 10-12

Hieno ilma suosi taas mato-ongintakilpailjoita ja -järjestäjiä kyläyhdistyksen järjestämissä mato-ongintakilpailuissa. Nuoria oli ennätysmäärä, 15 osallistui kilpailuun. Miehiä oli kaksitoista ja naisia neljä. Nuorten sarjan voitti Olli Fernelius, jonka kalasaalis oli 132 grammaa. Miesten sarjan voitti Matti Kotakorpi, hänen kalasaaliinsa oli 808 grammaa. Naisten sarjan ylivoimainen voittaja oli Seija Reiman peräti 1098 gramman saaliilla.

Buffetissa Erkki Metsänheimolla makkarat tekivät niin hyvin kauppansa että loppuivat. Samoin loppui Pekka Naskalin kahvikojusta kahvi. Lasse Pirkola kauppasi arpoja, jotka tällä kertaa eivät tehneet kauppaansa niin kun aikaisemmin.

Renkaanheitto- ja tikanheittokilpailuihin osallistuttiin myös. Renkaan- ja tikanheittokilpailun voitti Lasse Pirkola ja toiseksi tuli molemmissa sarjoissa Pentti Rantanen. Renkaanheitto on taitolaji. Siinä pitää todella keskittyä, että rengas osuu tappiin.

Kilpailun osallistujat olivat tyytyväisiä ja kiittivät järjestäjiä hienosta kalatapahtumasta. Kiitos kaikille osallistujille ja talkooväelle. Te teitte tapahtumasta taas ikimuistoisen.

Talkooterveisin
Raili Naskali ----- Katso kuvia tapahtumasta tästä!

 


29.7.13
Kesäretki Parkanoon.

Sankilan Kyläyhdistys teki perinteisen kesäretken tällä kertaa Käenkosken kesäteatteriin Parkanoon. Lähdimme sunnuntai aamuna kello 11.50 Ari Arvelan linja-autolla kohti Parkanoa. Reitti kulki Anian rantatieltä Heikkiläntielle ja sieltä kohti Parkanoa. Matkalla kerättiin retkipaketin hinta ja myytiin kyläyhdistyksen arpoja jotka tekivät hyvin kauppansa. Saavuimme hvissä ajoin Parkanoon.

Ruokailu alkoi kello 13.30. Tosi hyvää kotiruokaa; kirjolohta, uusia perunoita, lihapullia ja monenlaisia salaattia. Ruoka oli hyvää ja tarjoilu pelasi hyvin. Teatteriesitys alkoi kello 15.00. Näytelmä "Tahdotko naimisiin" kertoi pienestä kylästä, jossa kaikki alkoi mennä pieleen, kun Myötämäen kunnassa vuosittain järjestettävä häätapahtuma uhkaa peruuntua. Vihittävää paria ei tahdo millään löytyä. Näytelmä oli hauska ja sympaattinen. Se toi esille hauskoja henkilöhahmoja. Laamanen ja Ruhala, ikuiset poikamiehet, ovat näytelmän sielu. Ehkä paras näyttelijä oli hyper-aktiivinen touhutäti. Näytelmään kuului myös kylän entinen missi, formuloista hurmaantunut pappi, taksikuski Karvonen ja radiotoimittaja. Hauska näytelmä ei pitkästyttänyt katselijaa, aina tapahtui ja kaikki näyttelijät olivat hyviä. Kiitos hyvästä teatterikappaleesta.

Kotimatkalle lähdimme kello 17.30. Tuntui siltä, että retkeläiset olivat tyytyväisiä matkasta. Linja-autossa arvoimme arpojen voitot joita oli runsaasti. Pirkkalaan saavuimme kello 18.20. Kiitos kaikille retkelle osallistujille ja meidän autonkujettaja Arille. Matka meni hyvin ja ilmakin suosi meitä. Kiitos kaikille!

Kuvia matkalta näet tästä!

Raili Naskali
retken vetäjä

 


15.5.2013
Perinteinen Siivouspäivä.

Sankilan Kyläyhdistyksen perinteinen siivouspäivä pidettiin perinteiseen tapaan tiistaina 7.5.2013. Isolla kuorma-autolla ja traktorilla vietiin noin 150 talouden jätteet ja rautaromut kaatopaikalle ja kunnan varastolle.

Kiitos ahkerille talkoolaisille ja kuljettajille. Taas saatiin siivottua nurkat tyhjistä romuista.

Katso kuvia tästä!

 


2.12.2012
Kuvia ja tunnelmia 2012 Pikkujouluista.

PIKKUJOULUUN VALMISTAUTUMINEN

Sankilan Kyläyhdistyksen jo 47. kertaa järjestetyt perinteiset pikkujoulut pidettiin lauantaina 24.11.2012 klo 15.00 Pirkan Pirtillä.

Kyläyhdistyksen väki oli jo perjantai-iltana laittamassa taloa pikkujoulukunton. Pekka Naskali ja Jukka Riihitupa hakivat metsästä kuusen, jonka he veivät Pirkan Pirtille. Kuusi koristettiin, pöydät, liinat ja kynttilät laitettiin valmiiksi ja kahvipöytä katettiin.
Äänentoistolaitteet trimmattiin. Perjantai-iltana harjoiteltiin myös Niemisen Päivin kanssa laulamista uudella langattomalla mikrofonilla. Myös Pekka Naskali halusi kokeilla kuinka ääni kulkee. Hyvin tuntui kuuluvan, ehkä liiankin hyvin.

Lauantaina menimme hyvissä ajoin keittämään joulukahvit valmiiksi.
Metsänheimon Raija oli leiponut Niemisen Päivin kanssa joulutortut, Hahmon Raili oli paistanut joulupiparit ja Riuttamäen Anna oli tehnyt monta kuivakakkua, joista riitti myös arpapöytään.

Väkeä alkoi saapua jo hyvissä ajoin ennen kolmea. Metsänheimon Erkki, Riuttamäen Anna ja Raili Naskali olivat vastaanottamassa pikkujouluvieraita. Riesa Pellekin saapui hauskuttamaan. Kaikki toivat pikkupaketin pukinkonttiin ja arpalipukkeen jolla arvottiin joulukori. Lasse, Raija ja Mikko Pirkola hoitivat lasten ruletin ja myivät arpoja.
Riihituvan Jukka oli valokuvaajana.

Ohjelmaa oli monenlaista: Juhla aloitettiin tervetulotoivotuksilla, jonka sanat lausui Raili Naskali, musiikista vastasi haitarilla Tiina Rauma. Riesa Pelle hauskutti lapsia ja lapsenmielisiä myös taikuriesityksellään. Avustaja oli Essi Pitkänen. Riuttamäen ja Paavilaisen perhe teki Aku Ankka aiheisen tietokilpailun. Sen voitti Mikko Pirkola 9 pisteellä.

Esitettiin pakina kuntaliitoksesta "Meän kielellä". Hauska ohjelma oli myös entisajan leikki ja runo jonka monet aikuiset juhlavieraat muistivat ulkoa oli "Punahilkka ja kukko". Raili ja Pekka Naskali olivat pukeutuneet oikein kanaksi ja kukoksi. Arpajaiset olivat vuorossa seuraavaksi. Arpajaisten päävoitto oli Savupoikien lahjakortti, jonka voitti Riuttamäen perhe. Kaikkien osallistujaperheiden kesken arvottiin Erkki Metsänheimon lahjoittama joulukori, jonka sai Kerttu Kallioluoma.

Joululauluja laulettiin ja joululeikkejä leikittiin ja odotettiin Joulupukkia. Sieltähän hän saapui Korvatunturilta. Pukki ihmetteli, kun Pirkkalassa ei ollut lunta ei päässyt porolla tulemaan. Helikopterilta taisi tulla, kun kuului niin kova ääni ulkoa. Pikkujouluvieraat pääsivät yhteiseen kuvaan pukin kanssa. Valitettavasti kaksi 60:stä ihmisestä eivät mahtuneet samaan kuvaan. Mutta pääasia, että kaikilla oli hauskaa. Varsinkin lapsilla.

Hyvää Joulun odotusta kaikille kyläläisille ja kaikille!
Toivoo Raili Naskali
Sankilan kyläyhdistyksen puheenjohtaja


Kuvassa Pikkujoulun juhlijoita, klikkaa kuva isommaksi!

Lisää kuvia Pikkujouluista TÄÄLLÄ.

 


23.7.2012
Kuvia ja tunnelmia 2012 kesäretkeltä Rämsöön kesäteatteriin.

Bussilastillinen kyläläisiä oli mukana kesäretkellä, 50 henkilöä. Sää suosi, ruoka oli hyvää ja sitä oli paljon Vesilahden Hukianhovissa. Ruokailun jälkeen kävimme katsomassa Rämsöön kesäteatterissa esityksen "Varokaa, mummo tulee". Liikennöitsijä Ari Arvelan kuljettamalla bussilla palasimme turvallisesti Pirkkalaan.


Kuvassa retken osallistujat.

Katso kaikki kuvat retkeltä TÄSTÄ!


24.4.12
Sankilan kyläyhdistyksen toimintaa 47 vuotta Pirkkalassa.

Sankilan kyläyhdistyksen vuosikokous 18.3. valitsi edelleen puheenjohtajaksi Raili Naskalin ja hallituksen kokous valitsi 22.4. sihteeriksi Erkki Metsänheimon,  rahastonhoitajaksi Lasse Pirkolan ja varapuheenjohtajaksi  Jukka Riihituvan. Muut johtokunnan jäsenet ovat Erkki Hahmo, Päivi Nieminen, Kaisa Pitkänen ja Jaana Pyykkö. Varajäsenenä jatkavat Timo Nieminen, Pekka Naskali,  uutena Anu Paavilainen ja  Anna Riuttamäki. Tilintarkastajana ovat Erkki Luotonen ja Maarit Hoikkala ja varalla Reino Hara ja Marjo Welling.

Kyläyhdistyksen toimintaa tänä vuonna ovat työllistäneet helmikuussa pidetyt hiihtokilpailut, toukokuussa 8.5. klo 16 alkavat siivoustalkoot, jossa perinteisesti kerätään kaikenlaista romua kaatopaikalle vietäväksi Sankilan kylän alueelta.
Koko kylän KIRPPUTORI, Kirkonkylän koululla 20.5.klo 12.00-16.00, muutkin pääsevät mukaan pientä maksua vastaan. 


Kesäteatteriretkelle Vesilahdelle lähdemme 22.7. katsomaan Varokaa, Mummo tulee, mato-ongintakilpailut 5.8., kylämarkkinat elo-syyskuussa. 
Joulujuhlaa vietämme Pirkan Pirtillä marraskuussa.  Päätettiin myös siivota Vihtamon ja Levee rannan rannat.  Yhteistyötä teemme eri kyläyhdistysten kanssa.  Talkootyötä siis riittää meille kyläläisille.

Kun 47 toimintavuoden jälkeen tarkastelee kyläyhdistyksen toimintaa, se on todella ollut yhteisten asioiden ajamista.  Se on ollut seurantaa saada alueemme pysymään mukana kunnan muiden alueiden kehityksen kanssa.  Se on ollut yhteistoimintaa kokoontua kokouksiin, kilpailuihin ja olla retkellä seuraamassa ja tutustua muidenkin harrastuksiin.

Raili Naskali
Sankilan Kyläyhdistys ry


24.10.11
Laadulla on tekijänsä, myös Kylämarkkinoilla.

 

Uskomatonta.  Kun hajarakentaminen uhkaa tyyten kuihtua viriääkin uusi, ehompi elämä.  Arvatkaapa, mistä Sankilan kylän kehitysruiske on kotoisin?   Kylämarkkinoista!

Turha kiistää:  haja-asutusalueelle seutukuntien virkamiehet hymyilee ylimaallisesti.   Vai mitä on sanottava, kun 46-vuotias Sankilan Kyläyhdistys pistää töpinäksi.  Täällä vaaditaan omaa panosta, enemmän itsetuntoa ja luottamusta omiin kykyihin.  Täällä on niin paljon kehitystä tapahtunut, että ruikutuslaulu joutaisi romutettavaksi.  Metsät, puhdas luonto, maisemat ja hyvät matkailuolosuhteet.  Nämä olisi tämänkin kylän valttimme tulevaisuudessa. 

Jos hyvinvointi jatkuu ja vapaa-aika ja osa-aikatyö lisääntyvät, voi tämänkin kylän matkailusta nousta työpaikkoja.  Nämä kunnan ihmeet syntyvät vain pysyvien ja uskaltavien ihmisten kautta.  Tarvitaan luovaa hulluutta.  Monesti pittää olla jalat tukevasti ylläällä maasta, kun tämmösiä hankkeita pannaan liikkeele.   Sankila yrittävien ihmisten kylä ilmestyi vuonna 2000 kyläyhdistyksen julkaisemana.  Kirjoittaja on koonnut siihen muisteluksia vuosien saatosta. 

Tämä kylä on tunnettu tekijöiden kylänä.  Hahmon Erkki on kuuluisa puuseppä tällä kylällä.  Hänen kättensä töitä on saatu ihailla monilla markkinoilla.  Varsinainen marjastaja Erkki on.  Tänä syksynä hän on kerännyt jo yli 200 litraa puolukkaa joita hän sitten myi markkinoilla.  Laadulla on siis tekijänsä. Kylämarkkinoiden pystytys talkoot alkoivat lauantaina iltapäivällä.  Naskalin Pekka pystytti jo perjantai-ilta katokset.  Lauantaina jatkettiin pöytien ja mainoskylttien pystytystä.  Mukana oli Erkki Metsänheimo, Erkki Hahmo, Lasse Pirkola, Jukka Riihitupa ja Pekka Naskali.

Tänä vuonna Pirkkalan Kylämarkkinat olivat hiljaisimmat 20-vuoteen.  Tarjolla oli monenlaista oman kylän tuotteita.  Lihasoppaakin tarjottiin pientä maksua vastaan.  Soppaa kehuttiin ja varsinkin annosta, joka oli kuulemma miehen annos.  Soppatalkoissa oli mukana Armi Kärki, Sirkka-Liisa Nieminen ja Elina Silvan.  Kyläyhdistyksen talkoissa oli muurinpohjalättyjä paistamassa Raija Metsänheimo ja Ritva Tirkkonen.  Makkaranpaistaja oli Erkki Metsänheimo.  Kahvibuffettia piti Kaisa ja Essi Pitkänen ja heitä tuurasi Lasse Pirkola.  Liikenteenohjaajina oli suuri joukko miehiä, koska odotimme edellisvuosien yleisömenestystä.   Pysäköinninvalvojina olivat  Mauno Tirkkonen, Reino Hara, Jukka Riihitupa, Osmo Viljanen ja Pentti Rantanen.  Lapsille oli tarjolla "pomppolinna" laskumäkineen ja ongintateltta.  Vakituiset markkinamyyjät kirpputoreineen olivat myös paikalla. 

Sankilan Kyläyhdistys kiittää kaikkia ahkeria talkoolaisia, jotka aikaanne säästämättä olitte apuna markkinoilla.  Kiitos myös kaikille Teille, jotka piipahditte markkinoilla.

Raili Naskali
markkinoiden vetäjä

Kuva Armi Kärki

 


19.9.11
Pirkkalan 20. Kylämarkkinat sunnuntaina 25.9.2011 kello 11 – 16!

PIRKKALAN 20. KYLÄMARKKINAT Etelärinteen tilalla,
osoitteessa Ryttylänmäentie 60 Pirkkala, sunnuntaina 25.9. kello 11 – 16.

Pirkkalan elinvoimaisten kylämarkkinoiden paras anti on mahdollisuus tavata tuttuja ja toisaalta tutustua niin uusiin kuin vanhojenkin myyntikojujen tarjontaan.  Kylämarkkinoiden tarkoituksena on tuoda esille oman kuntamme elävää maaseutua.  Markkinoilla esittelevät ja myyvät tuotteitaan yrittäjät, tuottajat, yhdistykset ja kirpputorikojujakin löytyy.

Myyntikojujen lisäksi tarjolla Sankilan kyläyhdistyksen buffetti,
lihasoppatarjoilu 10,- /e/per/henkilö ja paljon muuta.

Järjestää:  Sankilan Kyläyhdistys ry.
Lisätietoja markkinoista:  Raili Naskali, markkinoiden vetäjä, puh 0400 735070.

 


3.8.11
Minkä pienenä oppii, sen vanhana taitaa.

Luovaa hulluutta, osaavia uskaltavia ja kilpailuhenkisiä talkoolaisia  oli koolla noin nelisenkymmentä  Pirkkalankylän ja Sankilan kyläyhdistyksistä, kun Reipin tilan rukiita leikattiin oikein kilpailumielessä viime lauantaina.  Reipin tilan vuokraisäntä Antti Inkinen oli kylvänyt hevosella ruista viime syksynä ja nyt se oli korjuukunnossa.  

Kisaorganisaattori Hilkka Rantala oli tutkinut rukiintähkää saadakseen tietää, joko leikkuu voidaan aloittaa.  Jos rukiin jyvä taitettaessa railakkaasti katkeaa, on leikon aika käsissä.  Vanhan kansan mukaan sirppihallan vaara on kuitenkin olemassa niin kauan kuin jyvä on pehmeää.  Riihessä sellaiset jyvät kutistuvat, ja hehtoon niitä silloin menee paljon useampia kuin täysin tuleentuneita jyviä.  Vanhat emännät kyllä väittävät, että vihantana leikattu vilja on jauhettaessa ja leivottaessa hyvin karttuisaa.  Satoisinta rukiin sanotaan olevan silloin, kun siitä leikattaessa hiukan karisee peltoon, kun se "siemenensä varistaa".

Reipin museon hoitaja Hilkka Rantala ohjasi kilpailijat katkaisemaan ruisvainiota.  Kullakin saralla on neljä rukiin leikkaajaa ensiksi sirpillä ja sitten viikatteella.  Oiva keksintö sirpillä ruista leikatessa oli kouraaminen eli pivoaminen.  Siinä leikkaaja ensin katkaisee pivon täyden korsia, mutta ei nosta niitä pois taakseen pellolle, vaan laskee ne leikkuupaikalle hiukan vinosti ja katkaisee korsia pivon täyden alta, taas kääntää  hiukan ristiin ja katkaisee uusia korsia alta saaden siten pian lähes kokonaisen lyhteen verran korsia pihteihin.  Näin sirpillä ennen vanhaan.  Me kilpailijat saimme valita helpomman tien.

Viikate on kieltämättä kilpailijan siroin työkalu, samoin sen käytössä on silmää hivelevää taituruutta ja liikkeiden sulavuutta.  Viikatteella niittäminen vaatii nöyrää selkää ja kestäviä sivuja, vaikka hämäläisen niittäjän ei tarvitsekaan lyödessään kumartua läheskään niin syvään kuin karjalaisen, jonka vanhanaikaisessa viikatteessa on huomattavasti lyhyempi varsi ja vielä lyhyempi terä.  Karjalassa, jossa on tavattu pienimmät viikatteet, niittäminen taisi olla yksinomaan naisten työtä.  Nuorin viikatemalli on pitkävartinen, leveäteräinen eloviikate, jolla ruis leikattiin  oikein kilpailumielessä Reipin museon mäellä.

Niittäjän ja tässä tapauksessa kilpailijoiden kunnia-asia on, että työkalu on terävä ja että viikatteen ja sirpin terä on oikeassa asennossa ja tukevasti varressa.  Viikatetta ja sirppiä päästiin teroittamaan oikein kunnon tahkolla ja liipalla.  Liippaus alkaa juuresta ja etenee kärkeä kohti.  Taitavat miehet lyödä hipaisevat kahdesti vasemmalle eli hamaran puolelle ja kerran oikealle puolelle terää.  Näin syntyy hauska kolmijakoinen tahti.
Sirpillä leikatun ruiskilpailun voitti Sankilan Kyläyhdistys, johon osallistuivat: Pekka Naskali, Pentti Rantanen, Raili Naskali ja Valérie Rolland.  Sirppiniittoon osallistui Pirkkalankylän kyläyhdistyksestä: Tarja Tyynelä, Kaija Ojala, Asko Höylänen ja Risto Rasinen.   Viikatteella leikatun ruiskilpailun voitti Pirkkalankylän Kyläyhdistys, johon osallistuivat: Risto Rasinen, Heikki Leuku, Esko Huttunen ja Aatto Kalliomäki. Sankilan Kyläyhdistyksestä kilpaili sama joukkue.

Rukiinkaadon jälkeen meille tarjoiltiin kahvia ruusukupeista, hiivaleivän, kutunjuuston ja lämpimän nisupullan kera. Kaikki saivat sitten lopuksi osallistua lyhteen sitomistalkoisiin.  Lyhteet pystytettiin siisteiksi kuhilaiksi ja ne suojattiin lujasti sidotuilla hattulyhteillä, sillä ruis on herkkä itämään tähkässäkin.  Hattulyhde hajotettiin kuhilaan peitoksi.

Reipin museolla me nykyisen ajan ihmiset voimme ymmärtää ja arvostaa menneiden polvien jokapäiväisimpiä elämänmuotoja ja niitä kannattavia tekijöitä eli kaikkea sitä vanhaa perintöä, mitä kuuluu todelliseen talonpoikaiskulttuuriin.

Tilaisuuden lopussa Seija Rantanen luovutti sukunsa viikatteen museohoitaja Hilkka Rantalalle, Reipin museolle.  Viikate on lähtöisin Sakkolasta ja hänen isänsä Mikko Suurpään tekemä.

Teksti Raili Naskali
Kuvat Risto Rasinen ja Raili Naskali

SIIRRY KATSOMAAN KUVIA TÄSTÄ!

 


25.7.11
Mato-ongintakilpailut!

Mato-ongintakilpailut sunnuntaina 7.8.2011 kello 10-12 Rajasalmen sillan kupeessa.  Sarjat: miehet, naiset ja lapset.

Arpajaiset, tikanheittoa ja renkaanheittoa.  Tilaisuus avoin kaikille.

Tervetuloa!

 


23.5.2011
Retki kesäteatteriin Valkeakoskelle!


Lähde mukaan katsomaan esitystä: KUIN HELMINAUHAA.

Lähdemme sunnuntaina 3.7.2011 kello 17.00 linja-autolla Anian rantatieltä Ryttylänmäentien pysäkiltä kohti Heikkiläntietä ja sitten Valkeakoskelle.

Esitys alkaa kello 19.00.

Retken hinta on 23 euroa sisältäen teatterilipun,
linja-autokuljetuksen ja väliaikakahvin voimasilmäpullan kanssa.


Ilmoittatumiset viimeistään 31.5.2011:

Raili Naskalille puh. 0400 735070
Erkki Metsänheimolle puh. 03 3699182
Lasse Pirkolalle puh. 050 5734839

Linkki kesäteatterin sivuille!

 


16.1.11
Oikorataa ei haluta Sankilan kylään

Ryttylänmäentiellä, kuulemani mukaan, ovat asukkaat olleet vähän ymmällään, kun Pirkkalaisessa oli 26.5.2010 kirjoitus, joka koski oikorataa Koivistojärven itäpuolelta.

Sankilan Kyläyhdistys ry:n hallitus käsitteli kokouksessaan 10.1.2010 Pirkanmaan liitolle laadittavaa mielipidettä, joka koski 2. vaihemaakuntakaavaa.  Kaavassa sai esittää mielipiteen oikoradan, kiitoradan ja uusien teiden vaikutuksista.  Kokouksessa käsiteltiin puheenjohtajan tekemää ehdotusta, joka päätettiin yksimielisesti lähettää Pirkanmaan liitolle.  Kokouksessa todettiin, että rata tulee ehkä 30-40 vuoden kuluttua.

Kyläyhdistyksen mielestä paras vaihtoehto oikoradan rakentamiselle on jokin muu paikka kuin ehdotetut vaihtoehdot, koska kaikki ehdotetut vaihtoehdot rikkovat Sankilan kylän tulevaa asuinaluetta ja ympäristön erityispiirteitä.  Kaikissa vaihtoehdoissa meluvyöhyke lisääntyy Sankilan kylässä.

Jos oikorata välttämättä halutaan tänne rakentaa, niin rata tulisi kulkea olemassa olevia tielinjauksia mukaillen.  Tässä suhteessa olemassa olevan moottoritien päälle voisi rakentaa tunneli rataa varten. Ratakeskuksella ei ole vielä mitään suunnitelmia oikoradan rakentamiseen.  Viimeksi tänään saadun tiedon mukaan oikorata voi vielä viedä aikaa jopa 40 vuotta.

Kyläyhdistyksen hallituksessa ymmärrämme Ryttylänmäentien asukkaiden huolen oikoradan rakentamisessa.  Jos oikorata rakennetaan moottoritien varteen se lohkoo monen tontin omistajan yksityisyyttä.  Pirkanmaan liitolle kyläyhdistyksen hallituksen tekemä mielipide on hallituksen kanta ja kaikki kuntalaiset ovat voineet tehdä sinne mielipideilmaisun kaavasta 18.1.2010 saakka.

Olen myös lähettänyt Pirkkalan pormestarille mielipidelistan, jossa esitämme, että Sankilan ohi kulkeva oikorataa ei tulisi toteuttaa.

Kyläterveisin
Raili Naskali
Sankilan Kyläyhdistyksen
puheenjohtaja

 


16.1.11
Hajarakentamisen hallinta

Tampereen kaupunkiseudun hajarakentamisen yhteisistä periaatteista on keskusteltu – mutta missä?

Kehyskuntien kunnanjohtajat ja kaavoittajien yhteispalaverissä sovittiin keväällä 2009, että kaavoittajat laativat alustavan luonnoksen yhteisistä periaatteista.  Tekstiluonnos esiteltiin Orivedellä 22.9.2009.  Nokialla sovittiin 1.10.2009, että asiaa käsitellään kaupunkiseudun kunnissa ja kommentit toivotaan saatavan vuoden loppuun mennessä.
Tätä asiaa tiedustelin oman Pirkkalan kunnan ympäristölautakunnan puheenjohtajalta ja pormestarilta.  Kysyin onko asia ollut ympäristölautakunnassa ja kunnan hallituksessa käsittelyssä?  Vastattiin ei!

Asia on kuitenkin ensi keskiviikkona Tampereen ympäristökuntien seutuhallituksessa esityslistalla.  Asia olisi mielestäni ensin pitänyt käsitellä täällä kunnassa eikä pelkästään virkamiesten valmistelemana asiana.

Kovan etsinnän jälkeen sain käsiini luonnoksen, joka koski "hajarakentamisen hallinta Tampereen kaupunkiseudulla."  Luonnoksessa, joka on päivätty 11.2.2010esitetään, että kaava-alueiden ulkopuolisen rakentamisen osuutta tulisi pienentää noin neljännekseen nykyisestä.  Tavoitteeseen pääsemiseksi tulee käyttää sekä lupa- että kaavoituspolitiikan keinoja.  Hajarakentamisen tavoitteita ovat mm.  hallita rakentamista asemakaava-alueen ulkopuolella. Taajama-alueiden palveluita ja tontteja markkinoidaan tehokkaasti.  Tonttien hinnat pidetään kohtuullisella tasolla, jotta voidaan varmistaa niiden myynti ennen yksityisten tonttien kauppaa. 

Hajarakentamisen hillinnässä esitetään tässä luonnoksessa, että kyläalueella mitoitus on luokkaa 1 rakennuspaikka/emätilan 2-5 ha.  Huonosti rakentamiseen sopivalla alueella mitoitus on 1 rakennuspaikka / 10-25 ha.  Tonttikoolla ohjataan myös rakentamista.  Maatalousalueille luonnoksessa esitetään asuinrakennuspaikan pinta-alavaatimukseksi vähintään 2 – 5 ha.  Metsiin ja pelloille vähintään 1 – 2 ha.  Luonnoksessa esitetään myös, että päätöksenteko suunnittelutarveratkaisuissa tulisi olla viranhaltijalla, mieluimmin kaavoittajalla.  Päätöksenteko mielestäni pitää ehdottomasti olla lautakunnalla.  Muita rajoituksia luonnoksessa: Rakentamisen määrä kaava-alueen ulkopuolella on yli 5000 neliömetrin tonteilla enintään 5 % ja alle 5000 neliömetrin tonteilla enintään 10 % kiinteistön pinta-alasta, ei koskaan kuitenkaan yli 300 neliötä.

Pirkkalan kunnassa pitää yleiskaava koskea koko Pirkkalaa.  Nyt kuntaan on laadittu yleiskaava, joka koskee vain taajama-aluetta.  Tänne maaseutu- ja kyläalueille tarvitaan oikeusvaikutteiset osayleiskaavat nopeasti.  Emme voi odottaa haja-asutusalueella maailmantappiin sitä, koska Pirkanmaan liitolle sopii se, että yleiskaavaa ei tänne tehdä!  Kaikki eivät halua asua taajama-alueella eikä pienissä alle 1000 m2 tonteilla, joita nyt kunta tarjoaa kunnan taajamassa kovalla hinnalla. 

Toivottavasti päättäjät tutkivat tarkasti hajarakentamisen luonnos ehdotuksen.  Luettuani luonnosehdotuksen läpi tulin siihen johtopäätökseen, että luonnos kohtelee maata omistavia ihmisiä kovakouraisesti – sanosko sosialisoivasti!

Maanomistajan puolesta puhuva
Raili Naskali
Pirkkala

 


15.9.10
Lohikeittoa ja kampanisuja kylämarkkinoilta!

Sankilan kyläyhdistys ry järjestää 19. kylämarkkinat Pirkkalassa, Naskalin Etelärinteen tilalla, osoitteessa: Ryttylänmäentie 60, sunnuntaina 26.9.2010 kello 11 – 16.

Markkinoiden lisäksi nyt järjestetään toista kertaa perinneruokamarkkinat. Viime vuonna oli tarjolla karjalaista ruokaa ja nyt peräpohjalaista aitoa torniojokilaaksolaista lohikeittoa. Kalakeiton kera syödään peräpohjalaista rieskaa. Kahvin kanssa on tarjolla myös peräpohjalaiseen kahvipöytään kuuluvia kampanisuja ja voi olla, että myös joku harva saa puikulaperunoita kuppikastikkeen kera.

Kyläyhdistys järjestää myös arpajaiset, makkaranpaistoa yms.

Markkinakauppiaita toivotaan paikalle!

Markkinapaikat ovat kyläläisille ilmaisia. Ulkopaikkakuntalaisilta otetaan pieni maksu.

Lisätietoja markkinoista: Raili Naskali, puheenjohtaja puh 0400 735070

 


23.4.10
Vuosikokous - Sankilan kyläyhdistyksen toimintaa 45 vuotta

Sankilan kyläyhdistyksen vuosikokous 21.3. valitsi edelleen puheenjohtajaksi Raili Naskalin ja sihteeriksi Erkki Metsänheimon. Rahastonhoitajana toimii Lasse Pirkola ja varapuheenjohtajana Jukka Riihitupa. Muut johtokunnan jäsenet ovat Erkki Hahmo, Päivi Nieminen, Tuomo Kinnunen ja uutena Annikki Welling ja Anu Paavilainen. Varajäsenenä jatkavat Osmo Viljanen, Kaisa Pitkänen, Ilkka Simula ja Helka Alho. Tilintarkastajana ovat Tarja Kuusi ja Maarit Hoikkala ja varalla Reino Hara ja Anja Kallioloma.

Kyläyhdistyksen toimintaa tänä vuonna ovat työllistäneet helmikuussa pidetyt hiihtokilpailut sekä toukokuussa 4.5. klo 15 alkavat siivoustalkoot, joissa perinteisesti kerätään kaikenlaista romua kaatopaikalle vietäväksi. Kesäteatteriretkelle Pälkäneen Sappeeseen lähdemme 11.7. katsomaan Satumaa -tangoa, mato-ongintakilpailut järjestetään 1.8. ja kylämarkkinat elo-syyskuussa. Markkinoilla on tarjolla peräpohjalaista ruokaa ja ehkä kampanisujakin.  Joulujuhlaa vietämme Pirkan Pirtillä joulukuussa. Päätimme myös teettää kyläyhdistykselle nettisivut ja siivota sekä Vihtamon että Levee -lammen rannat. Yhteistyötä teemme eri kyläyhdistysten kanssa. Talkootyötä siis riittää meille kyläläisille.

Kun 45 toimintavuoden jälkeen tarkastelee kyläyhdistyksen toimintaa, se on todella ollut yhteisten asioiden ajamista. Se on ollut seurantaa saada alueemme pysymään mukana kunnan muiden alueiden kehityksen kanssa. Se on ollut yhteistoimintaa kokoontua kokouksiin, kilpailuihin ja olla retkellä seuraamassa ja tutustua muidenkin harrastuksiin. 

 


23.4.10
Kyläyhdistys otti kantaa Pirkanmaan liiton 2. vaihemaakuntakaavaan

Kyläyhdistyksen mielestä nykyinen maakuntasuunnittelu on ensi sijassa kiinteistö- ja liikennetaloutta, jolle arkkitekniset, kulttuuriset, sosiaaliset ja ympäristölliset arvot on alistettu.

Pirkanmaan liiton tekemä 2. vaihemaakuntakaava ja varsinkin sen maankäyttö, joka tähtää yksityisen maanomistajien maan luovuttamiseen yhteiseen käyttöön ei tietenkään ole kunniaton ja tai omituinen. Näkemys on kuitenkin kapea, jos taloudellinen tehokkuus on laskettu lyhyellä aikavälillä. Pirkkalan kuntaa ja sen alueita pirstoo jo nyt monet tieyhteydet ja liikenteen melu on vakava ympäristöhaitta. Elämme kuntaympäristössä, jossa on erilaisia tapoja katsoa kuntaa. Liian usein suunnittelijoiden suunnittelussa jätetään huomiotta arjen tasolla olevat mahdollisuudet ympäristön monipuoliseen kokemiseen. Suunnittelun ulkopuolelle unohtuneet elementit, vanhat rakennukset, luontokohteet, virkistysalueet ja asuinalueiksi varatut tontit näyttävät meidän mielestä hukkakäytöltä nyt suunnitellussa 2. maakuntakaavasuunnittelussa. 

Näyttää siltä, että liikenteen ja logistiikan osalta kaavan ehdotuksessa on haettu mallia niin suurkaupunkien ulkoisten mallien kuin paikallisten erityistarpeiden mukaan. Paras vaihtoehto suunnitellun oikoradan rakentamiselle on, että rata kulkisi Koivistonjärven itäpuolta, Keskisentien ja Vesalantien välistä, Lastenojanvuoren itäreunaa, Huovin teollisuusalueen länsipuolta, liittyen Gasum Oy:n Leveen venttiiliaseman kohdalla moottotitien linjaukseen ja kulkien sen läntistä reunaa Rajasalmeen. Kaikki maakuntakaavaehdotuksessa ehdotetut vaihtoehdot rikkovat Sankilan kylän tulevaa asuinaluetta ja ympäristön erityispiirteitä. Kaikki vaihtoehdot myös lisäävät meluvyöhykettä Sankilan kylässä.

Sankilan Kyläyhdistys ry
Raili Naskali ja Erkki Metsänheimo

 


23.4.10
Hiihtokilpailut - Talvesta iloittiin Sankilassa

 

Pirkkalan runsaasta lumipeitteestä iloittiin Sankilan kylässäkin, vaikka hiihtokilpailuihin osallistuminen naisten sarjassa jäi vaisuksi. Sankilan Kyläyhdistyksen järjestämissä hiihtokilpailuissa osanotto nuorten sarjassa oli runsasta. Jestas sentään, mutta kropat
eivät olleet kilpailijoilla tukossa. Vauhti oli hurjaa niin nuorilla, naisilla kuin miehilläkin.

Nuorten sarjaan osallistui ennätysmäärä osallistujia. Nuorin osallistuja oli kolmivuotias Hertta Hoikkala ja vanhin yksitoistavuotiaat kaksoset Irja ja Iiris Pyykkö. Nuorten sarjan voitti Essi Pitkänen, joka pääsi heti alussa karkuun muista, kakkoseksi tuli Irja Pyykkö, kolmanneksi Iiris Pyykkö, neljänneksi Iiro Pitkänen, viideksi Mira Ruokostenpohja, kuudenneksi Helmi Hoikkala ja seitsemänneksi Hertta Hoikkala. Naisten sarjan voitti Kaisa Pitkänen, joka hävisi vain puoli minuuttia miesten sarjan voittaneelle Pekka Naskalille. Perinteisellä hiihtotyylillä hiihdetyn kilpailun miesten kakkoseksi sijoittui Martti Viitala, jolla vuosirenkaat eivät painaneet mitään. Kolmanneksi sauvoi Eero Ruokostenpohja, jolle voitto ei ole niin tärkeä vaan suuri kilpailu.

Sunnuntaipäivä sai monen Sankilan kylän asukkaan liikkeelle, vaikka ulkoilutapahtumia oli pitkin Pirkkalaa.  Lätty ja lettu -mainos sai väen hyvin liikkeelle. Löytyipä ostajista eräs nuori tyttö, joka haki aina eri nimellä. Paras oli räiskäle. Kiitos kaikille kilpailijoille, osallistujille ja talkooväelle ja tietenkin Rantasen Pentille niistä hienoista numerolapuista, joita saimme lainaan.

Sankilan Kyläyhdistys ry
Raili Naskali
puheenjohtaja

bottom of page