TOIMINTAA

Sankilan Kyläyhdistys on 51. toimintavuottaan viettävä virkeä toimija Pirkkalassa. Kyläyhdistys perustettiin edistämään asukkaiden viihtyvyyttä kotikylässään. Kyläyhdistys järjestää tapahtumia ja retkiä, joissa kyläläiset voivat tavata toisiaan. 

Katso tulevat tapahtumat 

Katso kuvia tapahtumista 

TÄLLÄ SIVULLA:

Etuja

Siivouspäivä

Stipendit

Kylätapahtumia

Kylämarkkinat

Kesäretki

Mato-ongintakilpailu

Pikkujoulu

Hiihtokilpailu

Siivoustalkoot

Hallitus

Hallituksen toiminta

Kyläyhdistyksen historiaa

Siivouspäivä

Toukokuussa järjestetään siivouspäivä, jolloin jäsenperheet voivat siivota omia pihoja ja kotia ylimääräisistä romuista. Kyläyhdistys kustantaa keräyksen ja jätemaksut. Vapaaehtoiset kyläläiset voivat osallistua roskien keräämiseen. Siivouspäivän järjestämisestä päättää hallitus vuosittain.

Stipendit

Kyläyhdistys on lahjoittanut Kirkonkylän koululle stipendejä esimerkillisille koululaisille. Stipendien myöntämisestä päättää hallitus vuosittain.

Kylämarkkinat

Kylämarkkinat on tapahtuma, jossa kyläläiset voivat nähdä toisiaan ja vaihtaa kuulumisia vaikkapa kahvikupposen ääressä. Kylämarkkinoita on järjestetty 1-2 kertaa vuodessa, yleensä toukokuussa ja elokuussa. Markkinoilla on viime vuosina ollut saatavilla buffetista kahvia/mehua ja pullaa ja lisäksi makkaraa tai lounasta. Arpajaiset ja erilaisia leikkejä on ollut myös ohjelmassa. Kylämarkkinoille voi kyläläiset pystyttää omia markkina- tai kirpputoripöytiä ja pöytäpaikkoja vuokrataan myös ulkopuolisille. Seuraa ilmoittelua Facebookissa ja Pirkkalainen -lehdessä!

Kesäretki

Heinäkuussa kyläläiset käyvät bussilla päiväretkellä lähiseudulla. Kesäretkellä on käyty vuodesta 1968 lähtien joka vuosi. Useina vuosina on käyty kesäteatterissa. Hallitus päättää vuosittain kesäretken kohteesta. Kyläläisiltä kuullaan mielellään ehdotuksia kiinnostavista kohteista! Seuraa ilmoittelua Facebookissa!

Mato-ongintakilpailut

Perinteisesti elokuussa järjestetään mato-ongintakilpailut Rajasalmen sillan kupeessa. Sarjoja on naisille, miehille ja lapsille omansa. Kilpailu on avoin kaikille. Kilpailun ohessa voi tulla tapaamaan kyläläisiä ja nauttia buffetin antimista. Seuraa ilmoittelua Facebookissa ja Pirkkalainen -lehdessä!

Hiihtokilpailut

Helmi-maaliskuussa järjestetään hiihtokilpailu niinä talvina kun lunta on riittävästi. Kilpailulatuina käytetään Sankilan alueen latuja. Sarjoja on naisille, miehille ja lapsille omansa. Kilpailu on avoin kaikille. Kilpailun ohessa voi tulla tapaamaan kyläläisiä ja nauttia buffetin antimista. Seuraa ilmoittelua Facebookissa ja Pirkkalainen -lehdessä!

Pikkujoulu

Joulukuun alussa tai myöhään marraskuussa on Pirkan Pirtillä kyläyhdistyksen pikkujoulut. Kaikki kyläläiset ovat tervetulleita nauttimaan ohjelmasta ja perinteisistä joululeivonnaisista. Yleensä joulupukkikin on pistäytynyt pikkujouluissa lasten iloksi. Seuraa ilmoittelua Facebookissa!

Siivoustalkoot

Kyläyhdistys huolehtii alueen siisteydestä ja järjestääkin useamman kerran vuodessa siivoustalkoita. Porukalla on siistitty mm. Vihtamon rantaa, Sikojoen rantoja ja teiden varsia. Seuraa ilmoittelua Facebookissa ja tule mukaan parantamaan kylän viihtyisviihtyisyyttä! Voit myös vihjaista Sankilan kyläyhdistyksen hallitukselle, jos huomaat jonkin paikan repsottavan kylän alueella.

Hallituksen toiminta

Kyläyhdistyksen toimintaa hoitaa hallitus, jossa on puheenjohtaja, 8 jäsentä ja neljä varajäsentä.  Kyläyhdistyksen hallitus kokoontuu noin 8 kertaa vuodessa organisoimaan Kyläyhdistyksen toimintaa ja suunnittelemaan yhdistyksen tapahtumia. Hallituksen jäsenet valitaan vuosittain. Nykyiset jäsenet löydät Yhteystiedot -sivulta.

Kyläyhdistyksen historiaa

Sankilan alueen ja Kyläyhdistyksen historiaa. Kyläyhdistyksen perustava kokoukous pidettiin Kirkonkylän koululla 25.11.1965, se on Suomen vanhin kyläyhdistys. Tälläin asukkaiden yhteisiä asioita hoitava yhdistys oli harvinaisuus kaava-alueen ulkopuolella.

Kyläyhdistyksen perustaminen

"Vaikka emme asukkaan varsinaisella asemakaavoitetulla alueella, meillä on monia yhteisiä asioita, jotka toivoisimme saatavan paremmin palvelemaan paikkakunnan asukkaiden tarpeita ja antamaan tyytyväisyyttä omaan kotiin ja sen ympäristöön."

Näin selosti yhdistyksemme ensimmäinen puheenjohtaja ja yhdistyksen alkuunpanija Pentti Toiva avatessaan yhdistyksemme perustavan kokouksen Kirkonkylän koululla 25 päivänä marraskuuta 1965.

Kokoukseen oli saapunut 24 paikkakunnan asianharrastajaa.  Perustavan kokousken yksimielisellä päätöksellä Sankilan Kyläyhdistys perustettiin.
Hallituksen tehtäväksi annettiin oikeus hakea yhdistys yhdistysrekisteriin.  Tässä yhdistyksellä oli vaikeuksia.  Eräänä vaikuttajana oli se että yhdistyksen toimialue ei ollut kaavalla vahvistettu omakotialuetta.  Tuona aikana kyläyhdistyksen perustaminen oli outoa.  Yhdistys sai kuitenkin kielteisen päätöksen ja valitusoikeuden korkeimpaan hallinto-oikeuteen.  Yhdistys oli sitekä eikä lannistunut.  Hallitus pätti antaa sisäselvityksen oikeusministeriölle.  Tuloksena yhdistys hyväksyttiin yhdistysrekisteriin 10.6.1966.  Yhdistys on Suomen vanhin kyläyhdistys.

Kyläyhdistyksen toimintaa

Sankilan Kyläyhdistyksen tarkoituksena on alusta asti ollut parantaa tavalla tai toisella kylän viihtyvyyttä, sekä toimia kylän virallisena äänenä ulospäin.

 

Ensimmäisten toimenpiteiden joukossa oli Pyhäjärven rannassa olevan yhteiseksi alueeksi merkityn Vihtamon maa-alueen saaminen alueen asukkaiden yhteiseen käyttöön.  Kyläyhdistyksen merkittäviä ponnistuksia on vaatinut Hanhonojan sillan rakentaminen ja Kaitaisentie rakentaminen 1960 -luvulla. Tievalaistukset kattavasti koko kylälle vuosina 1972 - 1987 ja tiestön kunto kylän alueelle on saatu tyydyttävään kuntoon kunnan ja yhdistyksen yhteistyöllä. Posti saatiin kylään 1978. Vihtamoon rakennettiin mattolaituri, joka myöhemmin purettiin.

Kyläyhdistys on siivonnut Vihtamon rantaa, Anian rantatien, Heikkiläntien ja Vihtamontien tienvarsialueita talkootyötänä.  Maisemallisesti olemme siivonneet Levee -lammen rantamaiseman, joka liittyi Kantri- seutuohjelma maisemointitalkoot. 

Yhdistyksellä on ollut pitkäaikaisia puheenjohtajia. Perustajajäsen Pentti Toiva hoiti tehtävää 10 vuotta, Juha Jokinen 9 vuotta ja Raili Naskali on hoitanut tätä pestiä 18 vuotta.  Pitkäaikainen sihteeri oli yhdistyksellä Tauno Nieminen 20 vuotta ja Erkki Metsänheimo joka on hoitanut sihteerin tehtäviä 18 vuotta.  Rahastonhoitajana pitkään 20 vuotta toimi Erkki Hahmo.  Ja hallituksessa pisimpään on työskennellyt Pentti Rantanen noin neljäkymmentä vuotta.

Yhteistyötä muiden yhdistysten kanssa, kuten Säijän, Anian, Hyrsingin, ja nyt uusien Pirkkalankylän ja Pro Sorkkalankylä.  Aikoinaan mm. kylien välisiä kilpailuita: tikanheittokilpailut, juoksukilpailut, puujalkakilpailut, ämpärinheitto, isoäitikilpailut ja äijänkärräyskilpailut.

Pääasiallinen varainhankintakeino oli aiempina vuosina iltamien järjestäminen Pirkan Pirtillä. Nykyisin rahanhankinta tapahtuu kesäisin pidettävillä kylämarkkinoilla, jossa yhdistys hoitaa ohjelman ja buffetin. Kylämarkkinoita on pidetty jo 30 vuotta. Kesäretkiä sekä  pilkki- ja mato-ongintakilpailuja on järjestetty 1960 -luvulta saakka.

 

Vuonna 2000, kun yhdistys täytti 35 vuotta, yhdistys kustansi ja Raili Naskali kirjoitti kyläkirjan ”Sankila - yrittävien hmisten kylä”.  Se kertoo Kyläyhdistyksen toiminnasta vuosina 1965 - 2000. Kirja on loppuunmyyty mutta sitä voi lainata kirjastosta.  Kyläyhdistyksen täyttäessä 50 vuotta ilmestyi kyläyhdistykseltä ja Raililta toinen kirja: "Sankila -Kylä täynnä elämää". Kirja kertoo kyläyhdistyksen toiminnasta 2000-2016.

 

Tampereen Radio on valinnut Sankilan kylän viikon kyläksi 4.7.2000.

Joulupukki pikkujouluissa
Joulupukki pikkujouluissa
press to zoom
Pikkujoujuhauskaa
Pikkujoujuhauskaa
press to zoom
Kylämarkkinoilla kilpaillaan
Kylämarkkinoilla kilpaillaan
press to zoom
Hiihtokilpailut
Hiihtokilpailut
press to zoom
Kesäretkellä
Kesäretkellä
press to zoom
Vihtamon siivoustalkoot
Vihtamon siivoustalkoot
press to zoom
Palkittuja toimijoita
Palkittuja toimijoita
press to zoom
Kylämarkkinat Kirkonkylän koululla
Kylämarkkinat Kirkonkylän koululla
press to zoom