top of page

sankilan alue

Sankilan alue on kaunis peltojen, metsien ja Pyhäjärven sekä omakotitalojen ja maatilojen kuvittama maisema-alue. Tällä löytyy on monia mielenkiintoisia paikkoja, missä voi viihtyä ja rauhoittaa mieltään.

​

Lue alta paikoista ja asioista, mistä Sankila tunnetaan.

TÄLLÄ SIVULLA:

Sankila kartalla

 

Sankilan kartanoalue

​

Vihtamon ranta-alue

​

Lastenojanvuoren ulkoilumaastot

​

Kirkonkylän koulu

​

Peltoalueet

​

Rajasalmen sillan alue

​

Allan Salon ateljee

​

Maakaasu

​

Sankilan alueen historiaa

​

TIESITKÖ?

Sankila kartalla

Alue rajattu viitteellisesti kartassa yllä. Pirkkalan Suupan (keskustan) kohdalla on karttaneula. Sankilan kylän alue rajoituu lounaassa Sikojokeen, lännessä Pyhäjärveen, pohjoisessa moottoritiehen , koillisessa teollisuus-alueeseen ja idässä Lentokentän tiehen.

​

Sankilan kylän asukasmäärä on noin 500, kotitalouksia ja kesämökkejä on lähes 200. Sankilan kyläyhdistykseen voi liittyä kaikki alueen asukastaloudet. Tukijäseneksi voi liittyä kuka tahansa.

Sankilan Kartanon alue

Sankilan kylä on saanut nimensä Sankilan tilasta, joka sijaitsee Pyhäjärven rannassa Rajasalmen ja Sikojen välillä, osoitteessa  Sankilantie. Sankilan kartanon omistaa nykyään Pirkkalan kunta. Kartanon talouskeskukseen kuuluu kartanon lisäksi useita muita rakennuksia sekä pelto- ja metsäalueita.

​

Sankilan kartanossa toimii kotieläinpiha, ratsastuskoulu ja juhla/kokouspalvelu. Lue lisää Sankilan kartanon toiminnasta https://www.sankilankartano.fi

​

Kuvia Sankilan kartanosta:

​

Vihtamon ranta-alue

Vihtamon yhteisranta Sankilan kartanoalueen takana Pyhäjärven rannassa on kaikkien kyläläisten käytössä. Osoite on Vihtamontie 98. Rannasta löytyy on pukukoppi, retkeilypöytä ja laituri. Laiturin päässä on syvää ja rannassa isoja kiviä, joten ranta soveltuu parhaiten uimataitoisille. Ennen rannassa oli myös matonpesulaituri, joka purettiin kun säädökset muuttuivat.

Lastenojanvuoren ulkoilualue

Lastenojanvuoren alue on suosittu lenkkeily- ja hiihtomaasto. Vuorella on isot korkeuserot, mikä tekee reitistä melko haastavan. Lastenojanvuorella on sijainnut aikoinaan hyppyrimäki.

Reitille pääsee mm. Turkkirata n. 11 kohdalta (1), Ryttylänmäentien päästä (2), Sulkulantien päästä (3) tai Ahvenistontieltä (4). Sankilassa on hyvät mahdolisuudet hiihtää lumisina talvina. Latureittejä löytyy sekä pelloilta, metsästä että järven jäältä. Katso latukartta Pirkkalan kunnan sivuilta!

Kirkonkylän koulu 

Sankilan kylän alueella sijaitsee myös Kirkonkylän ala-aste. Koulurakennus remontoitiin ja laajennettiin suuresti. Uusi koulu otettiin käyttöön maaliskuussa 2023. Kuva: Pirkkalan kunta, pirkkala.fi

Screenshot 2023-04-28 at 9.25.40.png
Rajasalmen sillan alue

Rajasalmen sillan pielestä löytyy pieni kahvila vanhan sillan varressa sekä puistoaluetta molemmin puolin teitä. Sankilan Kyläyhdistyklsen mato-onkikilpailut pidetään näissä maastoissa. Siltaa pitkin pääsee myös suositulle Pyhäjärven maisemareitille pyöräillen tai lenkkeillen, mistä kuva alla.

Peltoalueet

Maisemallisesti Sankila tunnetaan laajoista peltoalueista, jotka avautuvat Sankilan kylällä Anian rantatien ja Heikkiläntien molemmin puolin.

Allan Salon Ateljee

Allan Salo oli merkittävä tekijä pirkanmaalaisen kuvataiteen saralla. Salo työskenteli Pirkkalan Tanilan kylään rakennuttamassaan ateljeekodissa vuodesta 1951 lähtien. Kulttuurihistoriallisesti arvokkaaseen kiinteistöön kuuluu vanhan taiteilijatalon tunnelmaa henkivä ateljee saunarakennuksineen ja vehreine pihapiireineen. Korkea ja suurin ikkunoin varustettu 45 m² ateljeetila mahdollistaa luonnonvalossa työskentelyn.

​

Pirkkalan kunta vuokraa Allan Salon ateljeeta vuosittain yhdelle tai useammalle residenssitaiteilijalle. Ateljee on tarkoitettu ammattikuvataiteilijoiden ja vakavien harrastelijoiden käyttöön ja soveltuu parhaiten maalaustaiteeseen ja piirustustyöskentelyyn

​

Kuva ja tekstit: Pirkkala.fi

Screenshot 2019-11-11 at 19.10.27.png
Maakaasu

Sankilan kylän alla kulkee maakaasuputki. Maakaasuputkistot on merkitty maastossa olevin merkintäpylväin ja -kilvin, tunnuskilvillä tai muilla merkinnöillä tahattoman vahingoittamisen estämiseksi. Metsäalueilla maakaasulinja on havaittavissa 5–10 metriä leveänä puuttomana vyöhykkeenä.

Katso Gasumin ohje lähellä maakaasulinjaa asuville ja työskenteleville.

​

​

​

​

​

​

Sankilan alueen historia

Sankilan kylä tunnetaan historiankirjoissa hyvin jo ainakin 1500-luvulta alkaen. Tällöin kylässä oli kolme taloa: Sankila, Salis ja Pussi. Läheisyydessä sijaitsi myös Vihtamon yksinäistila sekä Katajiston kylä, jossa on oli kaksi taloa. Ei ole tarkkaa tietoa, mikä taloista on vanhin.

 

Asutusta on ollut jo paljon ennen tätä. Ranta-alueilla Aniasta Tampereelle asti on ollut pysyvää tai satunnaista asutusta jo kivikaudella. Sankilan tilan mailta on löydetty kivikautisia esineitä ja asuinpaikkoja.

​

Sankilan tila

"Sankilan, eli Turrin tilan nimi johtunee siellä asuneesta ensimmäisestä tunnetusta isännästä. Hän oli Yrjö Turri, joka isännöi tilaa vuoteen 1568 saakka. Vuonna 1650 kapteeni Frans Pfaler muodosti kartanon Sankilasta ja sen aputilasta Saliksesta. Pfaler sai luvan säterin perustamiseen v. 1651. Sankila mainitaan Luutnantti Karl Pfalerin ratsutilana 1700-luvun alussa.

​

Suku omisti tilaa 1800-luvulle saakka. Kirkkoherra Samuel Bohm omisti Sankilan v. 1815-1831 ja hänen leskensä v. 1831-1880. Nykyisen päärakennuksen rakennutti Kirkkoherra Bohm 1820-luvulla. Sivurakennus on rakennettu 1880-luvulla. Suurehkossa talouskeskuksessa on lukuisia hyväkuntoisia rakennuksia. Sankila on Pirkanmaan seutukaavaliiton nimeämä arvokas miljöö- ja rakennushistoriallinen kohde."

Lähde: Pirkkalan historiaa ja kotiseututietoa

​

Lue lisää muualta:

Pirkkalan historiaa ja kotiseututietoa: Sankila, Katajala ja Vihtamo

Pirkkala-Seura: Sankila

Olavi Horsma-Aho: Sananen Sankilasta

Pirkkala-Seura: Toosi

Pirkkala-Seura: Heikkiläntie

Pro-Sankila, päivälliset Sankilassa 22.8.2015

​

Rajasalmen silta Wikipediassa

Sankilan kartano Wikipediassa

​

bottom of page